Ondertekening Convenant Weer Thuis
Een handtekening voor sneller weer een eigen huis!
Op 28 januari ondertekenden de Friese gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders het Convenant ‘Weer Thuis’. Deze partijen hebben de gezamenlijke ambitie om mensen, die dakloos zijn of beschermd wonen, te begeleiden naar zelfstandig wonen. Namens de VFW neemt voorzitter Martine Huizinga deel aan de stuurgroep.
Actieprogramma ‘Weer Thuis’
Doel van het landelijke actieprogramma ‘Weer Thuis’ is het bevorderen van een zachte landing voor mensen die uit een maatschappelijke opvangvoorziening of beschermd wonen, kunnen uitstromen naar een zelfstandige woonsituatie. Uitgangspunt is een samenleving waarin iedereen zich thuis mag voelen op de plek waar men woont.
Dit vraagt aandacht en begeleiding
De vraag is bijna nooit alleen een woning. Vaak zijn extra’s nodig, zoals begeleiding, een specifieke woonvorm of een prikkelarme omgeving. Dat vraagt dus ook iets van de woonomgeving, van de wijken en buurten waar mensen komen te wonen. Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de draagkracht en draaglast van de omgeving, van de wijken en buurten.
‘We zijn we blij dat alle partijen van het convenant zich hierin kunnen vinden’ aldus voorzitter Martine Huizinga. ‘Met elkaar hebben we dit verwoord als één van de uitgangspunten in dit convenant’.
Samenwerking van alle partijen
Voor een goede begeleiding bij uitstroom is samenwerking, maatwerk en tijd nodig. En samenwerking betekent in elkaar investeren. Cruciaal daarbij is vertrouwen, dat op elkaar kunnen rekenen. De partijen zijn van elkaar afhankelijk voor het slagen van deze opgave. Martine Huizinga vertelt: ‘In de afgelopen periode hebben de verschillende partijen elkaar leren kennen. We hebben onze belangen gedeeld en geleerd wat we aan de ander hebben. Dat was een mooi proces. Het zorgt ook voor een goede basis voor onze samenwerking aan dit mooie project’.
Transferpunt
Vanuit het Transferpunt wordt de in-, door- en uitstroom van mensen in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen gemonitord. De medewerkers van het Transferpunt kunnen ook ondersteuning bieden bij het uitstroomproces. Het Transferpunt is belegd bij Sociaal Domein Fryslân als onderdeel van het integrale project Brede Aanpak Dakloosheid. De gezamenlijke Friese woningcorporaties stellen jaarlijks maximaal 300 woningen beschikbaar voor bemiddeling.
Het convenant heeft een looptijd tot en met 2025. De ondertekening is een belangrijke mijlpaal in de samenwerking van alle maatschappelijke partners om dit voor elkaar te krijgen.